Jeg er sjokkert!

På vei inn i min første periode som folkevalgt i Lier kommune, er det naturlig å sette seg godt inn i kommuneøkonomien, og det jeg ser hittil er sjokkerende. Høyrestyrte Lier har formidable 1,87 mrd i gjeld, og gjelden har bare vært økende de siste årene (1,2 mrd i 2011). Selv om vi nok vil ha lav rente lenge enda, så vil en renteoppgang vil gi dramatiske konsekvenser.

original_1478639293_8467822

Jeg lurer på om folk flest her i Lier er klar over den økonomiske situasjonen til kommunen? Mitt inntrykk er det motsatte, de fleste tror at Lier er en kommune med en ganske grei økonomi.

Vi ser flotte, nye skolebygg reise seg, et nytt sykehjem er på trappene, og det er klart at mye av gjelden er knyttet til dette, og det har vært helt nødvendige investeringer for kommunen å ta. Men veien videre, -hvordan vi skal håndtere denne gjelden er det som er svært interessant nå.

De siste årene har kommunen vært reddet av en uventet høy skatteinngang, men slikt kan vi ikke basere oss på fremover. Vi begynner å merke den nye skattepolitikken, og skatteinntektene har allerede sunket. Den siste offentliggjorte månedsrapporten fra Lier kommune (fra mai) sier at skatteinngangen er svak, og nye prognoser i revidert nasjonalbudsjett indikerer ca. 10 mill. kr lavere frie inntekter (skatt og rammetilskudd) enn budsjettert for perioden. Den samme rapporten melder også om flere millioner i overforbruk i omsorg-, helse- og sosialtjenester. Dette i en periode hvor man egentlig skal gå helt motsatt vei, og spare inn etterslep og underskudd fra tidligere perioder. Og når man da i tillegg har et sykefravær på 8% som er legemeldt, og egenmeldinger kommer på toppen, i samme sektor, så kan det ikke være den minste tvil om at Lier kommune er i en kritisk situasjon.

Som folkevalgt ser man for seg å kunne aktivt kunne være med å påvirke hvordan midlene fordeles, og jobbe for god fordeling der man politisk sett mener det bør prioriteres. Men her er det rett og slett ingen ting å fordele, her er det bare å omfordele. Og det er trist. Først og fremst for de som trenger ressursene mest. Hvor god omsorg kan vi for eksempel klare å gi de som trenger det?

Det plukkes sakte men sikkert, litt her og litt der, og det er kanskje ikke så merkbart for folk flest enda. Men over tid vil dette uthule velferden vi tror vi har tilgang på her i kommunen, og det er ikke tvil om at dette vil merkes i årene som kommer. Det er på høy tid at innbyggerne får et ærlig og riktig bilde av hvordan det står til.

Det finnes ingen enkle fasitsvar som kan endre dette på kort sikt, her må det jobbes beinhardt politisk i et svært langt perspektiv. Når det økonomiske handlingsrommet er så til de grader minimalt, må kreativiteten for gode løsninger være maksimal. Det må jobbes dedikert med å finne omstillingstiltak som kan gi effekt på lang sikt. Det som skiller de politiske blokkene i Lier er nettopp viljen til å ta inn over seg behovet for omstilling i årene som kommer.

Det første som må gjøres er en erkjennelse av at situasjonen i Lier på ingen måte er så god som man kan få inntrykk av.

Jeg er skremt over hvor overrasket folk jeg snakker med blir når man begynner å snakke om realitetene i kommuneøkonomien. Selv skal jeg gjøre mitt ved å gjøre videre dypdykk i økonomien med andre briller enn jeg hadde. Dette var en overraskende og alvorlig tankevekker for min del.