Arbeid til alle
Arbeid, verdiskapning og arbeidsliv
Hovedmål
Kommunen skal tilrettelegge for vekst og utvikling av næringsliv og arbeidsplasser på en bærekraftig måte.
Liers grønne profil og sentrale geografiske beliggenhet er fortrinn som skal benyttes for å fremme investeringslyst, næringsutvikling og verdiskapning. Kommunen skal være imøtekommende, lyttende og løsningsorientert i møte med næringsutøvere og virksomheter som sitter med ny kunnskap, kompetanse og innsikt.
Lier Arbeiderparti vil:
Arbeid, verdiskapning og arbeidsliv
- I kommuneplanarbeidet fremme forslag og løsninger som gir mer effektiv arealutnyttelse og gunstig lokalisering av attraktive virksomheter og næringsklynger (i nettverk på tvers av bransjer).
- Innføre dialog- og informasjonsmøter med næringslivsorganisasjoner og næringsaktører med formål å øke kunnskap, muligheter, forutsigbarhet og samarbeid på næringslivsområdet.
- Prioritere arbeid med forenkling og avbyråkratisering av administrative og politiske saksbehandlings-regler og vedtaksprosesser som står i veien for økt effektivitet, produktivitet og verdiskapning.
- Skape en offensiv og konkret næringspolitisk strategi som beskriver hvordan kommunen kan tilrettelegge for nyetableringer og vekst i private og offentlige arbeidsplasser.
- Prioritere bedrifter som er opptatt av det grønne skifte, og som tilfører kommunen flest mulige arbeidsplasser og utviklingsmuligheter for ansatte, lærlinger og personer med nedsatt funksjonsevne.
- Utvikle kommunens informasjons- og rådgiveroppgave knyttet til det offentlige virkemiddelapparatet.
Arbeidsliv i kommunen
Hovedmål:
Lier kommune som organisasjon er kommunens største arbeidsplass, med et mangfold av virksomheter innen forvaltning, tjenesteyting og myndighetsutøvelse.
I tillegg eier og drifter kommuneorganisasjonen betydelig infrastruktur og eiendomsmasse gjennom egne selskaper. Derfor er kommunen en viktig aktør i Liers arbeidsliv både som virksomhet og arbeidsgiver.
Lier Arbeiderparti vil:- Styrke kontakten mellom kommuneorganisasjonen og arbeidslivets organisasjoner i virksomhetene i Lier for å avklare roller, utfordringer, muligheter og gjensidig samarbeid.
- Følge opp bestemmelser om at heltidsstillinger skal være normen dersom det ikke kan dokumenteres reelt behov for deltid.
- Arbeide for å øke antall lærlingeplasser i kommunen og at lærlinger tilbys jobb.
- Påse at alle ansatte i kommunen gis muligheter til kompetanseheving og fagutdannelse.
- Samarbeide med NAV om tilbud til personer med redusert arbeidsevne.
- Bare inngå kontrakter og samarbeid med bedrifter som overholder arbeidslivets lover og regler og avtaler inngått mellom partene i arbeidslivet.
- Motarbeide privatisering og konkurranseutsetting av kommunale tjenester.
- Innføre «Viken-modellen» for å motvirke sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og svart økonomi, kreve ryddige lønns- og arbeidsvilkår for alle arbeidstakere, styrke rekruttering til byggfagene og bedre kvalitet og produktivitet.
- At Lier kommune forutsetter krav om at entreprenører og leverandører i alle kontraktsledd skal ha egne fast ansatte.
- Dette skal ikke være til hinder for bruk av enkeltmannsforetak, eller unntak i spesielle tilfeller.
- Arbeide for å bedre kunnskapen om LHBTIQ+-personer i arbeidslivet.
- Satse på tiltak for å få unge inn i jobb, f.eks. via sommerjobb gjennom kommunen.
Ledelse, styring og organisering
Hovedmål:
God politisk og administrativ ledelse, styring og organisering er en forutsetning for at Lier kommune kan ivareta sin rolle som tjenesteutøver, samfunnsutvikler og demokratisk arena.
Lier Arbeiderparti mener at god virksomhetsstyring er grunnleggende for politisk styring, prioriteringer og kontroll, og administrasjonens ansvar for å iverksette politiske vedtak.
Skal kommunen kunne levere tilfredsstillende tjenester til innbyggerne, er det avgjørende at samspillet mellom folkevalgte og administrasjonen er basert på gjensidig tillit og klar oppgave- og rolleforståelse.
Godt samspill mellom politikerne og administrasjonen symboliserer et fungerende lokaldemokrati.
Lier Arbeiderparti vil:
- Ha bedre kommunikasjon med kommunedirektør som grunnlag for godt samspill med administrativ ledelse.
- At kommuneplanens samfunnsdel skal være det sentrale styringsverktøy for politiske beslutninger, noe som også gir mulighet for redusert ressursbruk på produksjon av tema og delplaner som ikke er lovpålagt.
- Påse og følge opp at kommunen har systemer for internkontroll som fungerer i alle deler av kommuneorganisasjonen.
- Sørge for at det utarbeides eierstrategier for kommunens heleide selskaper med formål om å styrke eierrollen og nødvendig dialog med selskapene.
- Ha en offensiv kommunikasjonspolicy, og styrke kommunikasjonsflyten mellom kommunen og befolkningen ved å benytte brukerundersøkelser, tilbakemeldinger, informasjonsmøter og digitale informasjonskanaler.
- Sørge for at tjenesteutvikling og brukerbehov blir forankret og utført på en systematisk, tverrfaglig og sektorovergripende måte i administrativt og politisk arbeid.